Skip to content

Scrum; zodat jouw teams projecten snel en efficiënt afronden

Scrum blijft groeien in populariteit, en dat is niet voor niets. Scrum is een Agile raamwerk, een effectieve en flexibele manier van werken. Het biedt talloze voordelen. Zo zorgt het ervoor dat teams effectiever communiceren, optimaal productief kunnen zijn en projecten snel kunnen afronden. Asana wordt door veel Agile werkende organisaties gebruikt.

96% van onze klanten beveelt ons aan

Vanwege onze jarenlange ervaring zijn wij door Asana aangewezen als dé partner in Nederland

Asana Partner Solution badge

Deze klanten vertrouwen op onze expertise

scrum1

Hoe Scrum werkt

Bij Scrum hebben projecten een doorloop-periode van 2 tot 4 weken. Dit wordt een sprint genoemd. Om Scrum optimaal toe te passen werk je met een Scrum team. Dat Scrum team bestaat uit drie personen:
 1. Product Owner. Deze persoon is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het product of de dienst waar het team aan werkt. De product owner bepaalt de inhoud van de product backlog, een lijst van alle taken die moeten worden voltooid, en prioriteert taken op basis van waarde en risico.
 2. Scrum master. Deze persoon zorgt ervoor dat het team het Scrum-proces begrijpt en volgt. Deze persoon adviseert en coacht het project op een agile manier. Daarnaast zorgt de Scrum Master ervoor dat het team zich concentreert op het leveren van waarde aan de klant en werkt daarvoor nauw samen met de product owner en het ontwikkelteam.
 3. Ontwikkelteam. Deze groep mensen is verantwoordelijk voor het resultaat aan het einde van elke sprint. Het ontwikkelteam is cross-functioneel en zelforganiserend. Het team werkt samen om taken uit de product backlog te selecteren en af te ronden, en streeft naar continue verbetering van het werkproces.

Scrum werd in het begin van de jaren negentig geïntroduceerd door Jeff Sutherland en Ken Schwaber. Zij ontwikkelden Scrum als een alternatieve aanpak die samenwerking, flexibiliteit en voortdurende verbetering zou benadrukken. Dit is onderhand een bewezen methode en sinds die tijd is de populariteit van Scrum alleen maar toegenomen.
scrum2
scrum3

Zo ziet het Scrum proces eruit

Scrum is een flexibel raamwerk dat op maat kan worden gemaakt voor verschillende teams en projecten. Het proces bestaat uit 5 verschillende stappen die elkaar opvolgen.
 1. Sprint Planning. Het team bespreekt het werk dat in de volgende sprint moet worden gedaan, schat in hoe veel tijd voor iedere taak nodig is en wijst taken toe aan individuele teamleden.
 2. Daily Stand-up Meetings. Tijdens korte dagelijkse bijeenkomsten wordt de voortgang van de werkzaamheden besproken en worden eventuele obstakels geïdentificeerd. Elk teamlid brengt verslag uit over wat ze hebben gedaan, wat ze gaan doen en rapporteert eventuele problemen.
 3. Sprint Review. Tijdens deze vergadering, aan het einde van elke sprint, wordt het voltooide werk beoordeeld. Het product staat tijdens deze vergadering centraal. Het team demonstreert het resultaat aan de belanghebbenden en krijgt feedback. Ze bespreken ook wat goed ging tijdens de sprint en hoe ze op productniveau kunnen verbeteren in de volgende sprint.
 4. Sprint Retrospective. Deze belangrijke bijeenkomst vindt plaats aan het einde van elke sprint. Er wordt een open discussie gevoerd waarbij elk teamlid de kans krijgt om zijn of haar mening te geven over de sprint, met als doel het werkproces te optimaliseren. Hier ga je juist in op de samenwerking, en niet in op de inhoud.
 5. Backlog Refinement. Dit is continu proces waarbij het team de backlog bekijkt en actualiseert, nieuwe taken toevoegt, voltooide of irrelevante taken verwijdert en taken prioriteert.

Als je het Scrum-proces volgt, kunnen jouw teams efficiënter werken, werk van hogere kwaliteit afleveren en hun werkprocessen verbeteren.

Onze klanten aan het woord

Ron Kraan

50 dagen per jaar bespaard!

De Asana implementatie heeft bij ons geresulteerd in het vastleggen en beheersbaar maken van 55% meer taken en 171% meer kernactiviteiten in het systeem. Startselect weet door deze automatisaties 50 dagen te besparen per jaar.
Joost-Poulissen

Structuur en rust

Enorm veel enthousiasme, structuur en een stukje rust. Dat is waar de Asana implementatie voor zorgt bij ICT NML.
Sebastiaan Bake

Alles integreren met Asana

Voorheen kopieerden we handmatig gegevens van 2Solar naar Asana voor elk goedgekeurd klantvoorstel. Bluehive ontwikkelde een aangepaste API-verbinding voor ons, waardoor deze repetitieve taak niet meer nodig was en we dagelijks een uur konden besparen, zodat we ons op waardevollere activiteiten konden richten.
Arjan Jonker Linkedin

Waarom we Asana hebben gekozen

We hebben om verschillende redenen voor Asana gekozen. De grootste reden is de veelzijdigheid van de tool en de adoptie van de tool bij onze grootste klanten zoals Philips, Rituals en MIele. Deze klanten zijn gewend om ermee te werken en met sterke projectmanagementsoftware.
witold-rossendal

De Kracht van Asana bij Leapforce

Een goed werkende Asana omgeving zorgt voor ongekende structuur en regelmaat in een bedrijf. Bij Leapforce is Asana het kloppende hart van de organisatie. Dit geeft ons rust en inzicht, maakt ons efficiënt en creëert een duidelijk voordeel ten opzichte van concurrenten.

Wil je dat jouw teams efficiënter werken?

“Scrum is wat ons betreft de eenvoudigste en meest doeltreffende manier om je teams per direct efficiënter te laten werken. We zien dat teamleden dit ook een prettige manier van werken vinden, doordat iedereen overzicht houdt, vlot taken af kan werken en succesvol samenwerkt.

Wil je weten hoe je Scrum het beste in jouw teams kunt inzetten? Neem contact op voor een gratis consult. In 30 minuten bespreken we hoe je met Scrum jouw bedrijf naar een hoger niveau tilt.”

Ruud van Delft, Managing Director & Co-Owner

Plan een gratis consult in

Een gesprek van 30 minuten met onze specialist

Kies zelf een datum en tijd. Meerdere collega’s zijn welkom om aan te sluiten.

Plan een gratis consult in

Een gesprek van 30 minuten met onze specialist

Kies zelf een datum en tijd. Meerdere collega’s zijn welkom om aan te sluiten.

Ruud nieuw - optimized-1

Veelgestelde vragen

Hoe werkt Scrum?

Scrum deelt het werk op in sprints. Die sprints zijn twee tot vier werken. Elke sprint heeft een doel en een reeks taken die moeten worden uitgevoerd om dat doel te bereiken.

Het team komt regelmatig bijeen om de voortgang te bespreken, de volgende sprint te plannen, en eventuele obstakels te identificeren en te overwinnen.

Wat zijn de voordelen van Scrum?

Scrum biedt diverse voordelen, waaronder:
 • Teamleden communiceren effectiever
 • De focus ligt op de belangrijkste taken
 • Verhoogde productiviteit
 • Hogere kwaliteit
 • Flexibiliteit
 • (vooral nuttig in snelle bedrijfsomgevingen, waar prioriteiten en eisen snel kunnen veranderen)

Voor welke organisaties is Scrum geschikt?

Van grote tot kleine bedrijven, en voor alle sectoren en branches. De flexibiliteit en het aanpassingsvermogen maken Scrum een ideaal raamwerk voor teams van alle groottes en industrieën.

Hoe draagt Scrum bij aan het succes van een bedrijf?

Dit laten we graag zien aan de hand van twee voorbeelden. Een van de meest opmerkelijke successen van Scrum is te zien bij Spotify. Het bedrijf ontdekte dat de teams door het gebruik van Scrum sneller werken en de time-to-market konden verkorten. Bovendien verbeterde Scrum de samenwerking tussen de teamleden, waardoor ze elkaars sterke en zwakke punten beter begrepen.

Het tweede voorbeeld is de New York Times. Het bedrijf gebruikte Scrum om een nieuw digitaal platform te ontwikkelen en te lanceren, en leverde op tijd een product van hoge kwaliteit. Scrum hielp het team op koers te blijven en prioriteiten te stellen, zodat het product aan de behoeften van het publiek voldeed. Het gebruik van Scrum optimaliseerde de workflow en verbeterde de prestaties, wat resulteerde in een succesvolle lancering en positieve feedback van hun gebruikers.